Регистър на здравеопазването

СПЕЦИАЛИЗИРАНА ОЧНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ВИЗУС, Град София - Услуги

диагностика на зрението

диагностика на зрението

СПЕЦИАЛИЗИРАНА ОЧНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ВИЗУС
Услуги

Услуги

Диагностика на амблиопия
АМБЛИОПИЯ (мързеливо око)

 

Ранна диагностика и профилактика на амблиопия в

СОБАЛ „ВИЗУС” с апаратура – видеоретиноскоп Plusoptix S04 за профилактика на амблиопия от 5 мес. възраст.

АМБЛИОПИЯТА е термин познат и употребяван още по времето на Хипократ (амблус-тъп и опсис- зрение). Амблиопията представлява намаление на зрителната острота – едностранно и двустранно при нормален вид на окото приобективно изследване; Приблизително 2% от населението (по данни на СЗО) страда от амблиопия. При двустранна амблиопия се наблюдава практическа слепота или намалено зрение. Диагнозата се поставя след изследване на зрителната острота; на рефракцията; на успоредността на очните оси; биомикроскопия.

 

 

 

Диагностика на глаукома
ГЛАУКОМА

 

Глаукомата е заболяване,протичащо с характерни изменения в зрителното поле,типично увреждане на зрителен нерв и постепенното отпадане на зрението до пълна слепота. Най- често е свързана с повишеното вътреочно налягане.

В повечето случаи процесът настъпва бавно и неусетно без болка и особенна симптоматика. С напредване на състоянието се появяват значителни дефекти в зрителното поле. Без лечение и контрол,заболяването може да доведе до пълна слепота.

Ранното откриване на глаукомата е критичен момент за нейното лечение. Затова е задължително измерването на вътреочното налягане при хора над 40 години,посетили очен кабинет.

Основната цел на терапията е насочена към намаляване на вътреочното налягане и подобряване на кръвоснабдяването на окото. Идеята е да се спре прогресирането на процеса, да се стабилизира зрителното поле и разбира се да се запази зрението на пациента. Това може да се постигне с поставяне на капки в очите, лечение с лазер или операция. 

 

Диагностика на дакриоцистит
ДАКРИОЦИСТИТ НА НОВОРОДЕНОТО:

 

Диагностика на дакриоцистит на новороденото(запушени слъзни пътища).

Едно от често срещаните заболявания на слъзоотводните пътища в кърмаческа възраст е Dacryocystitis neonatorum. Долния край на назолакрималния канал по време на вътреутробното развитие е затворен от membrana Hasneri,която по време на родовия аки и изплакване на детето се перфорира. В някои случаи,след раждането тя персистира и слъзния оток е нарушен. Това води до непрекъснато сълзене от засегнатото око и поява на слузно-гноен секрет.

 

 

 

Диагностика на зрението

 

• РЕФРАКТОМЕТРИЯ •

Метод за обективно измерване на рефракцията на окото ( пречупвателна сила на оптичния апарат на окото изразен в диоптри). Използват се авторефрактометри, с които се определя за секунди цялостната рефракция на окото.

• БИОМИКРОСКОПИЯ •

Метод чрез които се прави оглед под микроскоп на предната част на окото-роговица, предна камера, ирис и леща.

• ТОНОМЕТРИЯ •

Метод за измерване на вътреочното налягане.

Има два вида методи за изследване - безконтактни и контактни. При безконтактните ( т. н. въздушни) окото на пациента не се докосва,извършва се бързо и е подходящ за скрининг и постоперативно проследяване.

При контактната тонометрия след поставяне на капкова анестезия до предната очна повърхност, се допира фин инструмент и се прави измерване на налягането.

• ОФТАЛМОСКОПИЯ •

Метод за оглед на очното дъно,чрез който се вижда очния нерв, макулата и кръвоностните съдове. Ивършва се с директна и индиректна ефталмоскопия. Може да се фотографира с апарат наричан „Фундус камера”.

 

 

 

Диагностика на катаракта
КАТАРАКТА (вътрешно перде)

 

Катаракта или (вътрешно перде) е състояние при което имаме намаляване на прозрачността на лещата на окото до степен на пълно потъмняване. Това води до постепенно намаляване на зрението.

Най – често се засягат двете очи. В 90 % от случаите вътрешното перде е свързано с възрастови промени в лещата, но също вътрешното перде може да се развие и при травма на окото, други очни заболявания, при някои общи заболявания като диабет, при прием на медикаменти и др.

 

 

 

Диагностика на конгенитална птоза


Конгениталната птоза е увреждане, при което горният клепач покрива повече от 1-2 мм роговицата и клепачната цепка е стеснена в различна степен съответно на тежестта на аномалията. Увреждането може да засегне едното или и двете очи. Може да е изолирано или съчетано с други аномалии на клепачите и очната ябълка.

Етиология. Дължи се на увреждане засягащо м. леватор палпебре супериор или причините са инервационни.

Лечението на заболяването е хирургично. Офталмохирурзите прилагат различни оперативни техники Berke и Leahy; Blaskovics; Callahan; Mustarde; Crawford; Morax; Fasanella и Servat; Putterman и Urist и др.

Приложението на една или друга методика зависи от характера и тежестта на птозата и не на последно място от предпочитанията и сигурността на хирурга.

 

 

 

Диагностика на ретинопатия на новороденото


РЕТИНОПАТИЯ НА НЕДОНОСЕНОТО

Скринингови прегледи на недоносени деца за Ретинопатия на недоносеното

 

РЕТИНОПАТИЯ НА НЕДОНОСЕНИТЕ

Напредъкът на неонатологията и интензивната терапия позволява да оцеляват все по- недоносени, с ниско тегло при раждането деца, при което честотата на развитие на ретинопатията при недоносените се увеличава. По данни на СЗО ретинопатията е на второ място сред причините за детската слепота – около 25 %.

Ретинопатията на недоносените е много факторна болест и появата й зависи както от теглото на детето при раждане, гестационната възраст и кислородотерапията така и от други фактори.

Анализът на педагогическата слепота в училищата за слабозрящи у нас показва, че до 1979г. Ретроренталната фиброплазия ( PH) липсва като причина за слепота, за да достигне до 32,8% за периода 1995 – 1999г. Недоносените раждания въпреки, че са под контрол на неонаталозите, все пак твърде често водят до появата на ретинопатия. За контрол на заболяването от голямо значение е срининга на недоносените деца в неонатологичните отделения в страната.Съвременното лечение на заболяването е лазертерапията и криотерапията на заболяване достигнало „прагов” стадий.

 

 

 

Диагностика на страбизъм
СТРАБИЗЪМ ( кривогледство)

Диагностика на кривогледство и двуочно зрение при деца и възрастни.

 

СТРАБИЗЪМ

Кровогледството е заболяване, при което зрителната ос на едно от очите се отклонява от общата фиксационна точка. То не е само козметичен недостатък, а е функционално разстройство на зрителния апарат с моторни и сензорни смущения.

Много са факторите които могат да отклонят зрителния анализатор от нормалното му развитие.

Навременното откриване,правилното и системно лечение водят до функционално излекуване при голям процент от децата с кривогледство,при други е само козметичен.

По статистични данни 1 – 4 % от детското население на една страна страда от различни форми на кривогледство. Лечението му е комплексно.

 

 

 

Оперативна дейност


В СОБАЛ ВИЗУС се извършва лечение на :

• Страбизъм - при деца и възрастни
• Катаракта - при деца и възрастни

Болницата разполага с апаратура за безкръвен и безшевен метод за имплантация на вътреочни лещи - твърди, меки, мултифокални.

• Глаукома - при деца и възрастни
• Сондиране - ( отпушване) на слъзни пътища при деца
• Премахване на халациони ( ечемици )
• Птоза ( паднал клепач )

Операциите се извършват от екип от специализирани хирурзи и анестезиолози с многогодишен практичен опит.Контакти

СПЕЦИАЛИЗИРАНА ОЧНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ВИЗУС

Град София, Община Столична, кв. Княжево, Горнобански път, ул. Миле Попйорданов 18
Телефон: 028576936
Интернет сайт: www.visusbg.com

Галерия

Още Здравни заведения в Община Столична

Холистичен Център Трансмед

Холистичен Център Трансмед, София

Холистичен Център Трансмед съществува от 2008 година. Той е един от първите центрове, в който е въведен високотехнологичният биорезонансен подход в диагностиката на човешкия организъм. Каузата на Цен

Медицински център за специализирана извънболнична медицинска помощ по детски болести ЕООД

Медицински център за специализирана извънболнична медицинска помощ по детски болести ЕООД, София

Медицински център за специализирана извънболнична медицинска помощ по детски болести е здравно заведение със седалище град София, ул. Найден Геров № 2. Учреден през 2002 г. с цел каче

Медико-диагностична лаборатория 3В - РЕНТГЕН

Медико-диагностична лаборатория 3В - РЕНТГЕН, София

През 1998 год. Марияна Георгиева създава Медико-диагностична лаборатория 3В - РЕНТГЕН. Благодарение на високия стандарт в обслужването на своите пациенти, МДЛ-3В-РЕНТГЕН се утвърждава като един от вод