Регистър на здравеопазването

СПЕЦИАЛИЗИРАНА ОЧНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ВИЗУС, Град София - Услуги

диагностика на зрението

диагностика на зрението

СПЕЦИАЛИЗИРАНА ОЧНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ВИЗУС
Услуги

Услуги

Диагностика на амблиопия
АМБЛИОПИЯ (мързеливо око)

 

Ранна диагностика и профилактика на амблиопия в

СОБАЛ „ВИЗУС” с апаратура – видеоретиноскоп Plusoptix S04 за профилактика на амблиопия от 5 мес. възраст.

АМБЛИОПИЯТА е термин познат и употребяван още по времето на Хипократ (амблус-тъп и опсис- зрение). Амблиопията представлява намаление на зрителната острота – едностранно и двустранно при нормален вид на окото приобективно изследване; Приблизително 2% от населението (по данни на СЗО) страда от амблиопия. При двустранна амблиопия се наблюдава практическа слепота или намалено зрение. Диагнозата се поставя след изследване на зрителната острота; на рефракцията; на успоредността на очните оси; биомикроскопия.

 

 

 

Диагностика на глаукома
ГЛАУКОМА

 

Глаукомата е заболяване,протичащо с характерни изменения в зрителното поле,типично увреждане на зрителен нерв и постепенното отпадане на зрението до пълна слепота. Най- често е свързана с повишеното вътреочно налягане.

В повечето случаи процесът настъпва бавно и неусетно без болка и особенна симптоматика. С напредване на състоянието се появяват значителни дефекти в зрителното поле. Без лечение и контрол,заболяването може да доведе до пълна слепота.

Ранното откриване на глаукомата е критичен момент за нейното лечение. Затова е задължително измерването на вътреочното налягане при хора над 40 години,посетили очен кабинет.

Основната цел на терапията е насочена към намаляване на вътреочното налягане и подобряване на кръвоснабдяването на окото. Идеята е да се спре прогресирането на процеса, да се стабилизира зрителното поле и разбира се да се запази зрението на пациента. Това може да се постигне с поставяне на капки в очите, лечение с лазер или операция. 

 

Диагностика на дакриоцистит
ДАКРИОЦИСТИТ НА НОВОРОДЕНОТО:

 

Диагностика на дакриоцистит на новороденото(запушени слъзни пътища).

Едно от често срещаните заболявания на слъзоотводните пътища в кърмаческа възраст е Dacryocystitis neonatorum. Долния край на назолакрималния канал по време на вътреутробното развитие е затворен от membrana Hasneri,която по време на родовия аки и изплакване на детето се перфорира. В някои случаи,след раждането тя персистира и слъзния оток е нарушен. Това води до непрекъснато сълзене от засегнатото око и поява на слузно-гноен секрет.

 

 

 

Диагностика на зрението

 

• РЕФРАКТОМЕТРИЯ •

Метод за обективно измерване на рефракцията на окото ( пречупвателна сила на оптичния апарат на окото изразен в диоптри). Използват се авторефрактометри, с които се определя за секунди цялостната рефракция на окото.

• БИОМИКРОСКОПИЯ •

Метод чрез които се прави оглед под микроскоп на предната част на окото-роговица, предна камера, ирис и леща.

• ТОНОМЕТРИЯ •

Метод за измерване на вътреочното налягане.

Има два вида методи за изследване - безконтактни и контактни. При безконтактните ( т. н. въздушни) окото на пациента не се докосва,извършва се бързо и е подходящ за скрининг и постоперативно проследяване.

При контактната тонометрия след поставяне на капкова анестезия до предната очна повърхност, се допира фин инструмент и се прави измерване на налягането.

• ОФТАЛМОСКОПИЯ •

Метод за оглед на очното дъно,чрез който се вижда очния нерв, макулата и кръвоностните съдове. Ивършва се с директна и индиректна ефталмоскопия. Може да се фотографира с апарат наричан „Фундус камера”.

 

 

 

Диагностика на катаракта
КАТАРАКТА (вътрешно перде)

 

Катаракта или (вътрешно перде) е състояние при което имаме намаляване на прозрачността на лещата на окото до степен на пълно потъмняване. Това води до постепенно намаляване на зрението.

Най – често се засягат двете очи. В 90 % от случаите вътрешното перде е свързано с възрастови промени в лещата, но също вътрешното перде може да се развие и при травма на окото, други очни заболявания, при някои общи заболявания като диабет, при прием на медикаменти и др.

 

 

 

Диагностика на конгенитална птоза


Конгениталната птоза е увреждане, при което горният клепач покрива повече от 1-2 мм роговицата и клепачната цепка е стеснена в различна степен съответно на тежестта на аномалията. Увреждането може да засегне едното или и двете очи. Може да е изолирано или съчетано с други аномалии на клепачите и очната ябълка.

Етиология. Дължи се на увреждане засягащо м. леватор палпебре супериор или причините са инервационни.

Лечението на заболяването е хирургично. Офталмохирурзите прилагат различни оперативни техники Berke и Leahy; Blaskovics; Callahan; Mustarde; Crawford; Morax; Fasanella и Servat; Putterman и Urist и др.

Приложението на една или друга методика зависи от характера и тежестта на птозата и не на последно място от предпочитанията и сигурността на хирурга.

 

 

 

Диагностика на ретинопатия на новороденото


РЕТИНОПАТИЯ НА НЕДОНОСЕНОТО

Скринингови прегледи на недоносени деца за Ретинопатия на недоносеното

 

РЕТИНОПАТИЯ НА НЕДОНОСЕНИТЕ

Напредъкът на неонатологията и интензивната терапия позволява да оцеляват все по- недоносени, с ниско тегло при раждането деца, при което честотата на развитие на ретинопатията при недоносените се увеличава. По данни на СЗО ретинопатията е на второ място сред причините за детската слепота – около 25 %.

Ретинопатията на недоносените е много факторна болест и появата й зависи както от теглото на детето при раждане, гестационната възраст и кислородотерапията така и от други фактори.

Анализът на педагогическата слепота в училищата за слабозрящи у нас показва, че до 1979г. Ретроренталната фиброплазия ( PH) липсва като причина за слепота, за да достигне до 32,8% за периода 1995 – 1999г. Недоносените раждания въпреки, че са под контрол на неонаталозите, все пак твърде често водят до появата на ретинопатия. За контрол на заболяването от голямо значение е срининга на недоносените деца в неонатологичните отделения в страната.Съвременното лечение на заболяването е лазертерапията и криотерапията на заболяване достигнало „прагов” стадий.

 

 

 

Диагностика на страбизъм
СТРАБИЗЪМ ( кривогледство)

Диагностика на кривогледство и двуочно зрение при деца и възрастни.

 

СТРАБИЗЪМ

Кровогледството е заболяване, при което зрителната ос на едно от очите се отклонява от общата фиксационна точка. То не е само козметичен недостатък, а е функционално разстройство на зрителния апарат с моторни и сензорни смущения.

Много са факторите които могат да отклонят зрителния анализатор от нормалното му развитие.

Навременното откриване,правилното и системно лечение водят до функционално излекуване при голям процент от децата с кривогледство,при други е само козметичен.

По статистични данни 1 – 4 % от детското население на една страна страда от различни форми на кривогледство. Лечението му е комплексно.

 

 

 

Оперативна дейност


В СОБАЛ ВИЗУС се извършва лечение на :

• Страбизъм - при деца и възрастни
• Катаракта - при деца и възрастни

Болницата разполага с апаратура за безкръвен и безшевен метод за имплантация на вътреочни лещи - твърди, меки, мултифокални.

• Глаукома - при деца и възрастни
• Сондиране - ( отпушване) на слъзни пътища при деца
• Премахване на халациони ( ечемици )
• Птоза ( паднал клепач )

Операциите се извършват от екип от специализирани хирурзи и анестезиолози с многогодишен практичен опит.Контакти

СПЕЦИАЛИЗИРАНА ОЧНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ВИЗУС

Град София, Община Столична, кв. Княжево, Горнобански път, ул. Миле Попйорданов 18
Телефон: 028576936
Интернет сайт: www.visusbg.com

Галерия

Още Здравни заведения в Община Столична

Медико-диагностична лаборатория 3В - РЕНТГЕН

Медико-диагностична лаборатория 3В - РЕНТГЕН, София

През 1998 год. Марияна Георгиева създава Медико-диагностична лаборатория 3В - РЕНТГЕН. Благодарение на високия стандарт в обслужването на своите пациенти, МДЛ-3В-РЕНТГЕН се утвърждава като един от вод