Регистър на здравеопазването

Медицински център РВД - Здраве ООД, Град София

еswl

еswl, еклт, екстракорпорална литотрипсия, екстракорпорална литотрипсия с ударна вълна, екстракорпорална литотрипсия софия, елпк, извършване на литотрипсия софия, камъни в бъбрека и уретера, камъни в бъбреците и уретера, лечение на бъбречни и уретерни камъни, лечение на бъбречно каменна болест, лечение на камъни в бъбрек и уретер, лечение на камъни в бъбрека и уретера, литотрипсия, медицински център за литотрипсия софия, медицински център по литотрипсия софия, медицински център рвд, медицински център рвд здраве, медицински център рвд здраве софия, мц за разбиване на камъни софия, мц рвд здраве, неинвазивно премахване на камъни в бъбреците, неинвазивно премахване на камъни в уретера, разбиване на камъни в бъбреците, разбиване на камъни в уретера , специализиран център по литотрипсия, център за лечение на камъни в бъбреците софия, център за урологично лечение софия

Медицински център РВД - Здраве ООД
Информация

Медицински център РВД - Здраве ООД

Медицински център РВД - Здраве се намира в град София, ул. Тракия 46.

 

Разкрит на територията на СБХЛ Св. Богородица, МЦ РВД - Здраве извършва екстракорпорална литотрипсия

 

Литотрипсията е неинавзивна процедура за лечение на бъбречно - каменна болест.

 

Екстракорпоралната литотрипсия е високоефективен метод за лечение на камъни в бъбреците с големина до 2 см с помощта на ударни вълни. 70 - 80% от пациентите с бъбречно - каменна болест са подходящи за литотрипсия. 

 
Медицински център РВД - Здраве София

 

  

ЕЛПК

 

 

Какво е екстракорпорална литотрипсия на пикочни камъни ЕЛПК?

 

Екстракорпоралната литотрипсия е метод за лечение на камъни в бъбреците и уретера, който не изисква операция. Вместо това, високо енергийни ударни вълни преминават през тялото и дезинтегрират камъните на парчета или малки песъчинки. Поради малкия си размер, тези парчета могат да преминават през уретерите и уретрата заедно с урината. Всеки, който Ви говори за „лазер” , „ултразвук” и др, Ви говори за нещо друго, нямащо нищо общо с описания метод, който е единствения , позволяващ без проникване в тялото на пациента да разруши бъбречните камъни.

 

Какво включва лечението?


Има два начина за отстраняване на камъни с помощта на ударни вълни. При първия метод( апарати от първо поколение), пациентът се поставя във вана с хладка вода. Използва се рентгенова или ултразвукова локализация на местоположението на камъните, тялото е поставено така, че камъните да са във фокуса на ударната хидро-динамична вълна. При втория метод, по-често срещан в съвременните апарати, пациентът лежи на върха на мека възглавница или мембрана, през която преминават вълните. Необходими са около 2000 ударни вълни, за да се разрушат камъните. Процесът на лечение отнема около 45 - 60 минути.

 

Какви са предимствата и недостатъците на това лечение?


Основното предимство на това лечение е, че пациентите могат да бъдат лекувани многократно, без операция. В резултат на това лечение практически липсват усложнения, болничен престой е минимален, разходите и времето за възстановяване са намалени. Всичко това е валидно при поставяне на диагноза от лекар-уролог . Понякога са необходими допълнителни процедури.

 

Има ли нужда пациента от анестезия?


За повечето съвременни апарати анестезия не е необходима. Това виждане има и НЗОК , при съставяне на алгоритъма за пътека №075 . Като цяло , анестезия се използва, за да помогне на пациента да остане неподвижен и да намали дискомфорта, при негово изрично желание.

 

Нужно ли е пациентът да бъде хоспитализиран?


Обикновено пациентите са хоспитализират за един ден. В някои случаи, литотрипсия може да се извърши на базата на амбулаторни условия.

 

Какво може да очаква пациента след лечението?


След лечението, пациентът може да се движи почти веднага. Много хора могат напълно да възобновят ежедневните си дейности в рамките на един до два дни. Специални диети не са задължителни, но пиенето на много вода помага на камъковите фрагменти да бъдат елиминирани спонтанно. В единични случаи , може да възникне бъбречна криза, когато се елиминират фрагментите. Елиминирането започва скоро след лечението и може да продължи до четири и даже осем седмици. Болкоуспокояващи през устата или супозитории (свещички) и пиене на много вода ще помогне за облекчаване на симптомите.

 

Какви са някои усложнения или странични ефекти?


Повечето пациенти имат малко кръв в урината в продължение на няколко дни след манипулацията. Разбитите фрагменти могат да причинят дискомфорт , тъй като те преминават през пикочните пътища. Понякога , камъкът не е напълно разбит и е вероятно да се наложи още една процедура ЕЛПК, или друга допълнителна манипулация.

 

Може ли всички камъни в бъбреците да се разбиват ?


Не. Размерът, броя , разположението и състава на камъните са фактори, които трябва да бъдат взети под внимание , когато се проучват възможности за лечение чрез екстракорпорална литотрипсия на пикочни камъни ЕЛПК.


Камъните трябва да бъдат ясно видими на монитора , така че ударните вълни да бъдат насочени точно . Ако има анатомични аномалии които да пречат на спонтанното елиминиране на разбитите камъни , тогава се прилагат други методи за отстраняване на камъка. Единствено след преглед при уролог, на базата на рентгенова снимка и други тестове , лекарят може да реши дали това е най-доброто лечение за пациента. В някои случаи , екстракорпоралната литотрипсия, ЕЛПК, може да се комбинира с други форми на лечение .

 

Колко успешна е екстракорпоралната литотрипсия ?


При тези пациенти, които нямат противопоказания за това лечение , над 90 % имат пълно елиминиране на камъка в срок до три месеца след проведеното лечение. Най-успешно е лечението при тези пациенти, които имат мобилни камъни, разположени в горните части на пикочните пътища ( бъбреци и горен уретер ) .През последните години много успешно се прилага метода и за фрагменти заседнали в долна трета на уретерите. След лечението , при някои пациенти, може все още да имат фрагменти , които са твърде големи, за да бъдат елиминирани спонтанно . Те могат да повторят литотрипсията отново, ако симптомите продължават и по препоръка на уролог.

 

Какви други методи на лечение са възможни ?


Около 90 процента от камъните, след ЕЛПК, преминават през отделителната система и спонтанно се елиминират. В случаите, когато това не се случи , може да се наложи допълнително лечение за тяхното отстраняване. Някои камъни могат да бъдат разтворени с лекарства (уратни- рентгено-негативни). В други случаи може да се наложи един от следните методи за отстраняване на камък:


  

    Перкутанна литолапаксия

 

Когато размерът на камъка е повече от 2-2.5 см, се използва хирургична техника, наречена презкожно отстраняване на камък . При този метод , хирургът прави малък разрез в гърба и създава тунел директно в бъбреците . Вкарва се специален уред във вид на тръба и камъкът се отстранява през тази тръба.

 

    Уретероскопска литолапаксия


За камъни , намиращи се в долната част на уринарния тракт , лекарят може да вкара уред уретероскоп ( куха тръба ) в пикочния мехур и уретрата . С помощта на специална техника, може да разбие или изтегли камъка извън отделителната система на пациента.

 

Колко струва литотрипсията в МЦ РВД-ЗДРАВЕ ?


За пациенти с направление №7, от личен лекар или специалист, стойността на литотрипсията се поема от Здравната Каса, амбулаторна процедура номер 12. Пациента заплаща предварителен преглед при уролог и потребителска такса – 100 лева.


За неосигурени пациенти, цената на ЕЛПК е 350 лева.

 

Може ли образуването на бъбречни камъни да бъде предотвратено ?


Бъбречните камъни ( бъбречна нефролитиаза) засяга около 7% от българското население всяка година. Хората, които са образували повече от един бъбречен камък, има голяма вероятност да образуват и друг . Единственото най-ефикасно и общовалидно средство за предпазване от образуване на камъни в бъбреците е приемането на течности (вода) в обем, минимум 2л за 24 часа и физическа активност.


За всеки отделен пациент е необходимо консултация с уролог.

 

Този материал не представлява указание за лечение. Той е предназначен само и единствено за информационни цели .


Моля, консултирайте се с лекар-уролог, за конкретни препоръки за Вашето лечение.

 

 

Контакти

Медицински център РВД - Здраве OOД

Град София, Община Столична, р-н Оборище, ул. Тракия 46
Телефон: 024437755
GSM: 0895739392, 0889166314
Интернет сайт: rvd-zdrave.com

Галерия

Медицински център РВД - Здраве ООД
Медицински център РВД - Здраве ООД
Медицински център РВД - Здраве ООД
Медицински център РВД - Здраве ООД

Още Здравни заведения в Община Столична

Холистичен Център Трансмед

Холистичен Център Трансмед, София

Холистичен Център Трансмед съществува от 2008 година. Той е един от първите центрове, в който е въведен високотехнологичният биорезонансен подход в диагностиката на човешкия организъм. Каузата на Цен

Медицински център за специализирана извънболнична медицинска помощ по детски болести ЕООД

Медицински център за специализирана извънболнична медицинска помощ по детски болести ЕООД, София

Медицински център за специализирана извънболнична медицинска помощ по детски болести е здравно заведение със седалище град София, ул. Найден Геров № 2. Учреден през 2002 г. с цел каче

Медико-диагностична лаборатория 3В - РЕНТГЕН

Медико-диагностична лаборатория 3В - РЕНТГЕН, София

През 1998 год. Марияна Георгиева създава Медико-диагностична лаборатория 3В - РЕНТГЕН. Благодарение на високия стандарт в обслужването на своите пациенти, МДЛ-3В-РЕНТГЕН се утвърждава като един от вод