Регистър на здравеопазването

Д-р Стефанова - Ортодонтска практика, Град Варна - Видове брекети

брекети варна

брекети варна, дентален специалист доктор стефанова варна, дентални услуги на достъпни цени варна, добър ортодонт варна, добър специалист ортодонт варна, др стефанова ортодонтска практика, др стефанова специалист ортодонт, зъболекар с богат дентален опит варна, качествени дентални услуги варна, качествено зъболечение варна, лекар ортодонт стефанова варна, ортодонт др стефанова варна, ортодонтска практика варна, ортодонтски кабинет варна, ортодонтското лечение и брекети варна, поставяне на брекети варна, предпочитен ортодонт във варна, препоръчан добър ортодонт варна, препоръчан ортодонт варна, препоръчан ортодонт др стефанова, препоръчан специалист ортодонт варна, специализиран ортодонтски кабинет варна, специалист ортодонт варна, специалист ортодонт доктор стефанова варна, специалист ортодонт др стефанова варна

Д-р Стефанова - Ортодонтска практика
Видове брекети

Външните (вестибуларни) брекети - метални или естетични, фабрично изработени, като ортодонтът ги залепва върху зъбите. От изработката на брекетите зависят много неща по време на лечението - здравина на залепване, точност при позициониране, твърдост, гладкост, колко драскат на устните, ще се запази ли цвета им, доколко ще се изяви прескрипцията им и т.н.

 

Металните брекети - МВТ на Ormco и Alexander LTS на American Orthodontics са по-подходящи за деца, защото прозрачните децата не ги виждат добре и по-трудно ги мият.


Естетичните брекети се виждат по-малко, но са по-скъпи като материал. Освен това, ако един брекет се разлепи, рядко може да се залепи отново, а трябва да се сложи нов. Ето защо, лечението с тях е по-скъпо. Те могат да са направени от различни материали - пластмасови, керамични, силициеви, фиброгласни, композитни, кополимерни, сапфирени и т.н., което определя доста голяма разлика в качеството и в цената им.

 

Най-високият клас естетични брекети са сапфирените като Inspire Ice на Ormco и Radiance на American Orthodontics и керамичните Clarity на 3M, Mystique на GAC и др.

 

Керамичните брекети Clarity на 3M имат метален слот и съчетават положителните качества на двата материала: малкото триене между дъгата и брекета на металните брекети и естетичния вид на прозрачните.

 

Пластмасовите прозрачни брекети са по-евтини, но те пожълтяват с времето и често се разлепват, защото пластмасата е по-некачествен материал.

 

Д-р Стефанова работи с Inspire Ice на Ormco - най-невидимите външни брекети, които приличат на ледени парченца и се сливат с цвета на зъбите. Не променят цвета си през цялото лечение. Залепват много добре. Изработени са от монокристален сапфир, затова са изключително твърди и гладки и триенето между тях и дъгата е както при металните брекети. Тези брекети са по-твърди от емайла на естествените зъби и могат да ги абразират, ако опират в тях, затова в някои ситуации е по-добре да се сложат метални брекети на единични или на всички долни зъби, например при пациенти с много дълбоки захапки.


Саморегулиращите брекети дават отлични резултати, но и за тях се отнася правилото, че начинът на лечение и неговата продължителност зависят от тежестта на проблема, от изпълнителността на пациента и от уменията на лекуващия лекар.


При равни други условия цената на лечението с високия клас естетични брекети и самолигиращите брекети е приблизително еднаква.

 

Лингвални (вътрешни) брекети се залепват от вътрешната страна на зъбите откъм езика. Те са само метални, но наистина не се виждат.

 

Лингвалните брекети са универсални - те са подходящи за всички пациенти независимо от вида на деформацията и плана на лечение. Не се препоръчват, обаче, при малки деца, защото зъбите им са по-къси и няма достатъчно място, за да се позиционира правилно брекета.
Качеството на получения резултат е същото като при вестибуларните брекети.


С лингвалните брекети се свиква малко по-трудно, отколкото с външните. Ако с външните първоначалният дискомфорт е 3 - 4 дена, с вътрешните е 7 - 8 дена.
Те не пречат на храненето, но почистването им е малко по-внимателно и по-продължително.
Лингвалните брекети променят говора, но тази промяна е минимална и рядко може да бъде усетена от непрофесионалисти при обичайното общуване.
Факт е, че те се предпочитат от хора, чиято професия е свързана с много публични изяви и перфектен външен вид – актьори, модели, говорители и др.
В някои случаи може да се сложат вътрешни брекети на горните зъби и прозрачни на долните.

 

Най-използваните лингвални брекети са Incognito, с които работи и д-р Стефанова. Тези брекети са направени от златна сплав. Изработват се в лаборатория индивидуално за всеки отделен зъб на всеки отделен пациент. Използва се специален софтуер, който планира конструкцията на всеки брекет и всяка дъга според желаното крайно положение на зъба. С тези брекети имат право да работят само ортодонти, преминали специален курс на обучение.


Лечението с вътрешните брекети е по-сложно отколкото с външните. То изисква прецизна лабораторна подготовка, продължително и скъпо обучение и трябва да се провежда само от специалисти ортодонти.

 

Цената на лечението с лингвални брекети е поне 2 пъти по-висока отколкото с високия клас естетични и самолигиращи брекети.

 

Clear Aligner® - методи за подреждане на зъбите, при които вместо брекети се използва серия от последователни прозрачни плаки (алайнери), които се слагат върху зъбите и се носят 24 часа на ден като се свалят само за хранене и миене. Тези плаки са направени, така че да преместват зъбите стъпка по стъпка към идеалното положение. За всяка стъпка се изработва отделен алайнер, той се носи няколко седмици, след това се слага следващ алайнер и т.н. Планирането на отделните стъпки става чрез специални компютърни програми, а изработването на алайнерите е свързано със сложна лабораторна техника.

 

Тези методи не са подходящи за всички пациенти, а само за сравнително малки премествания (например не могат да затварят разстояние по-голямо от 2 мм, не могат да изправят много наклонени зъби, не могат да коригират неправилна захапка и др.) и много изпълнителни пациенти.

 

Алайнерите са прозрачни и почти не се забелязват. Тъй като са много тънки, не променят говора.

 

Цената на лечението с Clear Aligner® зависи от броя на стъпките, които са необходими. Сравнима е с цената на високия клас естетични и самолигиращи брекети.

Контакти

Д-р Стефанова - Ортодонтска практика

Град Варна, Община Варна, ул. Александър Рачински 25А, ет. 1
Телефон: 052623582
Интернет сайт: www.ortodont.biz

Галерия

Още Здравни заведения в Град Варна

Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания Д-р Марко Антонов Марков - Варна ЕООД

Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания Д-р Марко Антонов Марков - Варна ЕООД, Варна

Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания Д-р Марко Антонов Марков, Варна предлага квалифицирана болнична диагностична, лечебна и рехабилитационна помощ на пациентите, нужда

Самостоятелна медико-диагностична лаборатория Сий Лаб ООД

Самостоятелна медико-диагностична лаборатория Сий Лаб ООД, Варна

Самостоятелна медико - диагностична лаборатория Сий Лаб отваря врати през 2008 год. със седалище град Варна, бул. Република 15, ет. 1, медицински комплекс Младост. Създадена с желание, п

Самостоятелна медико - диагностична лаборатория Статус ЕООД

Самостоятелна медико - диагностична лаборатория Статус ЕООД, Варна

Самостоятелна медико - диагностична лаборатория Статус е със седалище град Варна. Създадена с много ентусиазъм и желание, за да предостави на своите пациенти любезно обслужване, добри услов